Bögrés sütemények
2006.12.28. 14:08
Sok háziasszony van, aki istenien főz, de a süteménykészítésbe már nem mer belevágni, mert leblokkolja az a tudat, hogy a receptekben megadott hozzávalókat, szinte az aranymetszés szabályai szerint szigorúan be kell tartani.
Bögrés sütemények
Sok háziasszony van, aki istenien főz, de a süteménykészítésbe már nem mer belevágni, mert leblokkolja az a tudat, hogy a receptekben megadott hozzávalókat, szinte az aranymetszés szabályai szerint szigorúan be kell tartani. |
...aztán beözönlöttek hozzánk a különböző muffinreceptek, a cheesecake-ek (sajttorták), cookie-k, és meglepődve fedeztük fel, hogy odaát, Görögországtól Amerikáig mennyivel egyszerűbb is az élet, mivel a méricskéléshez csak egy darab bögre kell.
| Az arányokról Bögréből persze van néhány méret, a 2 decistől az 5 decisig, de ezek hiányában egy kiürült kefires- vagy joghurtospohár is bármikor hasznosítható. Alapnak általában a 2–2,5 decis bögrét vesszük figyelembe – azzal a megkötéssel, hogy minden méricskéléshez ugyanazt a méretű bögrét használjuk. Méricskélésnél mindig először a száraz anyagokkal kezdjük, mert a folyadéktól ragacsos lesz a mérőpohár. Az alapreceptben megadott fűszerek, aszalt gyümölcsök mennyiségét rugalmasan lehet kezelni, ízlés szerint. Segítségképpen a dekákon, grammokon felnőtt generáció számára egy kis viszonyítási útmutató: Kefiresdoboz (175 g) teletöltve / Egy bögre = 2 dl Egy bögre kristálycukor, barna cukor = kb. 20 dkg = 200 g Egy bögre liszt = kb. 12,5 dkg = 125 g Sok sikert a bögrés világhoz!
Csokoládés-mogyorós szeletek
Hozzávalók:
• egy tábla keserű csokoládé • 1 bögre barna cukor • 2 bögre liszt • 1/3 bögre holland kakaópor • egy evőkanál neszkávé • egy-egy kiskanál sütőpor és szódabikarbóna • csipet só • 1 bögre mogyoró • 3 tojás
Elkészítés:
A mogyorót száraz serpenyőben pörköld meg, majd törd durva darabokra. Az étcsokit aprítsd fel, vagy egy nagyobb lyukú reszelőn (almareszelő) reszeld le. Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, a kakaóport, a neszkávét, a sütőport és a szódabikarbónát. Egy másik edényben robotgéppel keverd össze a barna cukrot az egyenként hozzáadott tojással, majd a csokoládédarabkákkal vagy -reszelékkel. Folyamatos kevergetés mellett add hozzá a kakaós lisztet és szórd bele a mogyoródarabkákat. Egy nagyobb (kb. 30 cm-es) püspökkenyérformát kenj ki vajjal, liszttel, és öntsd bele a masszát. Előmelegített sütőben 10 perc közepes, majd alacsony hőfokra állítva kb. 35-40 percig süsd. Hagyd kihűlni, majd fordítsd ki a formából, vágd fel 1-1,5 centis szeletekre, és szeletenként sütőlapra téve 8-10 percre tedd vissza a meleg sütőbe száradni. Akkor tökéletes a sütemény, ha a brownieshoz hasonlóan a teteje ropogós, belül viszont puha, lágyabb a tésztája. Fémdobozban hosszabb ideig is eltartható aprósütemény. |
Forrás: www.nlcafe.hu
|