Alaplevek: Csirke-, borj- s halalapl
2006.12.28. 13:49
Rengeteg receptben van kzponti szerepe az gynevezett „alaplnek”. Vgy 1,5 liter alaplevet, ntsd fel alaplvel stb. Most, hogy kzelednek az nnepek, j, ha van tuti receptnk minden eshetsgre felkszlve.
Alaplevek
Csirke-, borj- s halalapl
Rengeteg receptben van kzponti szerepe az gynevezett „alaplnek”. Vgy 1,5 liter alaplevet, ntsd fel alaplvel stb. Most, hogy kzelednek az nnepek, j, ha van tuti receptnk minden eshetsgre felkszlve. |
A csirkealapl a hobbiszakcsok szmra a legknnyebben elkszthet alapl. Kt fajtja van, a stt s a knnyebb, vilgos vltozat. Nhny ra alatt elkszthetjk, szemben a borjalaplvel, amelyet napokig kell fzni. Ugyanakkor kevsb eltarthat, gy kzvetlenl felhasznls eltt kell elkszteni. Ha nem dolgozzuk fel rgtn, le kell fagyasztani vagy jra kell forralni. A csirke- s a borjalapl is tkletes alap a finom levesekhez. A halleveshez hal- vagy csirkealaplevet hasznljunk. |
Csirkealapl
A stt csirkealapl a csontok pirtsnak ksznheti intenzv zt. Klnsen j alapja a mrtsoknak s az erlevesnek. Az alapl tiszta s koncentrlt, mert a csirke zsrja nagyrszt mr a sts sorn kislt. Bizonyos konyhamvszeti irnyzatok szerint a csontot vagy a zldsget addig kell pirtani, amg enyhn barna szne lesz, n azonban ezt feleslegesnek tartom. Hogy milyen sttre pirtjuk a csontot, az ugyangy befolysolja a ksz levest, mint a kvszemek prklse a ksz kv zt. Ha sttebbre stjk a csontot, akkor ersebb, de enyhn kesernys z alaplevet kapunk.
A csontnak s a vznek a receptben megadott arnya j kiindulsi alap. ltalnos szably, hogy minl tbb csontot hasznlunk, annl jobb, fknt, ha srbb hslevest szeretnnk kszteni. A fzsi id nvelsvel azonban lnyegben nem vltozik a leves znek intenzitsa. Ha srbb levest szeretnnk, vagy hasznljunk tbb csontot, vagy szrjk a ksz levest egy tiszta fazkba, szedjk le a tetejrl a zsrt, majd lass tzn fzzk, amg kell srsg lesz. A brbl s htcsontbl kszlt levesnek jellegtelen az ze. Egyb csontok darabolva, vagy a kis szrnyak a legidelisabbak. Ezeket ltalban ingyen beszerezhetjk azokban a henteszletekben, ahol a csirkecombot s -mellet kln ruljk. Ha csontot nem tudunk szerezni, olcsn hozzjuthatunk levesbe val tykhshoz, mivel ezek ltalban idsebb llatokbl szrmaznak. A hsuk nem olyan j minsg, de a nyesedkkel egytt addig fzzk, amg sztmllik, s gy srbb s zesebb teszi a levest.
Az alapl gyors lehtse
Mieltt htbe vagy fagyasztba tesszk az alaplevet, hagyjuk kihlni. Ha nyri dlutnon vagy este ksztjk el, akkor gyorsan kell lehlnie, hogy jszakra mr a htbe tudjuk tenni. Tltsk meg flig a mosogatt hideg vzzel, majd tegynk bele nhny jgkockt, s helyezzk bele a leveses ednyt, hogy lehljn. A zsr ki fog lni a leves felsznre, gy evkanllal knnyen leszedhetjk. Alatta pedig mr a megkocsonysodott alaplevet talljuk. |
Hozzvalk:
• 1,5 l alaplhez: • 1 kg nyers vagy ftt csirkecsont • 3 l vz • 1 hagyma, felnegyedelve • 1 prhagyma, durvra vgva • 1 rpa, durvra vgva
Elkszts:
1. Melegtsk el a stt 200 C-ra (gz: 6-os fokozat). Rakjuk a csontot egy tepsibe, s sssk 20 percig. Tegyk t egy nagy fazkba.
2. ntsk ki a tepsibl a zsrt, majd tegynk bele 500 ml-t a kimrt vzbl. Forraljuk fel, s kaparjuk fel, ami a tepsi aljra ragadt.
3. ntsk ezt a folyadkot a fazkban lv slt csontokra. ntsk hozz a maradk vizet, s forraljuk fel.
4. Szedjk le a tetejrl a habot, adjuk hozz a zldsgeket. Fzzk lass tzn, fed nlkl 3 rt, vagy amg a csont sztmllik. Ha kell, ptoljuk a vizet, hogy mindig ellepje a zldsget.
5. Szrjk le a levest egy ednybe, s hagyjuk egy kicsit a fazkban a zldsget. Ezalatt a csontokban maradt folyadk lecspg, s egy merkanllal kimerhetjk a zldsg all.
6. Hagyjuk az alaplevet kihlni – takarjuk le konyharuhval, ha szksgt rezzk. Amikor mr szoba-hmrsklet, egy evkanllal tvoltsuk el a tetejrl a zsrt, majd tegyk a htszekrnybe. Ha lehlt, kocsonys llag lesz: minl tbb csontot hasznltunk, annl kocsonysabb.
Forrs: www.nlcafe.hu
|